Domotica

Frans van Huizen

Domotica

Domotica is leuk maar hoe maak je het nou betaalbaar

Er zijn sinds een aantal jaren diverse producten op de markt om schakelingen te automatiseren. Iedere serieuze leverancier heeft wel iets in zijn assortiment en maakt daar afstandsbedieningen en app’s bij, om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een groot nadeel hiervan is de compatibiliteit, er is geen één systeem waarbij ander producten integraal gebruikt kunnen worden.

Homey

Gelukkig is er in 2015 een startup gekomen die het product HOMEY heeft ontwikkeld, het bedrijf hier achter is Athom. Homey is een device die spraak gestuurd is (net als Siri op de Mac) maar eigenlijk een centraal punt in de hele Domotica van je huis inneemt. Het kan diverse signalen verwerken, zoals : WiFi, Bluetooth, Infrarood, NFC en Radiografische signalen op de 868 MHz en 434 MHz. En door de grote community om Homey heen zijn er veel programmeurs die app’s maken om bestaande Devices te kunnen besturen vanuit Homey.

Inmiddels ben ik zelf enthousiast gebruiker en heb een aantal zaken in huis kunnen automatiseren. Het fijne van de software op Homey is dat je allerlei zaken ineens kunt combineren. Zoals schakelaars en ontvangers die niet van hetzelfde merk zijn, kan je via Homey wel met elkaar verbinden en laten schakelen. Ook het maken van flows is een geweldige manier om acties en handelingen te automatiseren. Dus als het donker wordt en er is niemand thuis doe dan maar een lampje aan. Of het is warm en zonnig en de screens zijn omlaag maar het begint te stormen doe dan bij windkracht 6 de screens omhoog

Hieronder een voorbeeld van een flow waarbij de temperatuur in de praktijkruimte aan huis geschakeld wordt. Nu kan ik separaat van de woning zorgen dat er een constante temperatuur in de praktijkruimte is. Hiervoor is de verwarmingsinstallatie aangepast met fysieke kleppen om daar warmte te geven waar het wenselijk is.

 

Athom van Homey heeft een eigen App store waar je alle apps van producten kunt vinden die op dit moment te koppelen zijn, hier is bijna dagelijks en zeker wekelijks uitbreiding in te vinden. Al met al een toekomstgericht product om tegen redelijke kosten een geavanceerd Domotica systeem in huis te implementeren.

App store Athom

Je moet er niet tegenop zien om tijd te investeren om alle apps en instellingen te begrijpen, maar daarvoor is het ook een product wat een sterke ontwikkeling doormaakt en waarbij er dagelijks verbeteringen in updates worden vrijgegeven en nieuwe apps beschikbaar zijn.

Dus ben je bereid om tijd te investeren dan is Homey zeker een aanrader waarbij geduld soms noodzakelijk is om je uiteindelijke doel te bereiken. Hiervoor krijg je dan wel een concept waarbij de toepassingen ontelbaar zijn.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *